1 jaar onlinepuzzels

Het begon tijdens de lockdown van maart 2020 met een gratis afdrukkatern dat meer dan 30.000 keer rechtstreeks gedownload werd. Zo kreeg ik het beslissende duwtje om zelf eens met onlinepuzzels te gaan experimenteren. Dag op dag een jaar geleden verscheen hier zo de allereerste gratis digitale puzzel. Ik had de onlinetrein jaren geleden al gemist en had dus geen idee of er eigenlijk wel iemand zat te wachten op mijn digitale bedenksels. Bovendien was een kruiswoordpuzzelblog met een dagelijkse puzzel nog niet eerder vertoond op WordPress, en waarschijnlijk zijn daar heel goede redenen voor. Het is allemaal wat omslachtig en vooral het archiveren bleek een hele klus die ik pas enkele maanden later een beetje onder de knie kreeg. Ik wilde het ook allemaal zelf uitvlooien en dat is er waarschijnlijk aan te zien, maar de focus lag en ligt op de inhoud, niet op de – minimalistische – vormgeving.

Vandaag zijn we zo’n vierhonderd puzzels verder en kan ik terugkijken op een meer dan geslaagd project. Het gaf me structuur in onzekere tijden en een creatieve boost van jewelste dankzij de experimentele vrijheid en de dagelijkse feedback erop. Zo hebben de puzzel op z’n Amerikaans en het e-lipogram een vaste stek gekregen in mijn tijdschrift Plus Puzzels, net zoals de meertalige vertaalpuzzel. Maar goed, nu gaat de handrem er (een beetje) op, want ik heb nood aan wat minder druk bovenop de puzzels die ik beroepsmatig al produceer, en ik wil ook wat meer tijd uittrekken voor puzzelontwikkeling en mijn bijbaantje/hobby als natuurfotograaf. Dat betekent natuurlijk niet dat ik helemaal ga stoppen met gratis onlinepuzzels. De frequentie zal gewoon wat zakken tot 1 á 2 puzzels per week.

Tot slot wil ik de mensen bedanken die mijn blog gesponsord hebben via de PayPal-link. Die sponsoring was bijna voldoende om de jaarlijkse kosten van WordPress te dekken. Anderen hebben een abonnement op Plus Puzzels genomen en hielpen mij zo aan meer werkzekerheid. Jullie zijn allemaal geweldig!

Maak er een fijne lente en zomer van. Veel puzzelgroeten vanop Ikaria,

Wim

Published by Crossworld Communication

Crosswords - translation - copywriting - photography

4 thoughts on “1 jaar onlinepuzzels

 1. Ik was op zoek naar puzzels voor mijn leden van Samana Heusden-Centrum. In deze corona-tijd kan jammer genoeg alleen een deurbezoek. Gisteren heb ik pas jouw pakketten met puzzels
  ontdekt. Fantastisch! Nu heb ik genoeg materiaal om mijn mensen een aangename tijd te bezorgen. Dank u wel.

 2. Beste Wim

  Dikke merci om je zo hard in te zetten. Het heeft deugd gedaan, die ochtendlijke taalgymnastiek; de enige gymnastische oefening overigens die je mét een aromatische kop koffie kan combineren.

  Ik ga ze missen, jouw puzzels.

  Groet

  Koen

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: